Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Nagyböjt első vasárnapja

Keresztény ünnepek

Szerdán megkezdődött a nagyböjti időszak. A Nagyböjt lehetőség arra, hogy lélekben felkészüljünk hitünk legnagyobb jelentőséggel bíró eseményére, Jézus Krisztus feltámadására.
A hosszú évszázadok során - ahogy a keresztény hagyományok és szertartások többsége - , úgy a nagyböjti szokások is sok változáson estek át. Ezen változások viszont sosem a böjt lényegétől való elfordulás felé mutattak, hanem annak egyre tudatosabb, személyreszabottabb és belsőségesebb megélése felé. Ezért van az, hogy napjainkban az étkezést illetően csak Hamvazószerdára és a pénteki napokra ír elő kötelezettséget a keresztény hagyomány.

A nagyböjt lényege a bűnbánat. Ahhoz viszont, hogy bűnbánatot tarthassunk, fontos felismernünk a bűneinket. Minden olyan dolog bűn, ami eltávolít minket Jézus Krisztustól. Ezek a dolgok sokszor csábító alakban mutatkoznak előttünk, ahogy a képen ábrázolt Sátánt is olyan aranyosnak és ártalmatlannak véljük. A Sátánnak viszont pontosan ez az egyik legnagyobb fegyvere ellenünk: ártalmatlannak mutatja magát.

Ahhoz, hogy felismerjük ezeket a megkötözöttségeket, negyven napra ki kell mennünk a pusztába, ahogy azt többen megtették már a Szentírás alapján (1Kir 19,3-8, Neh 9,21, Lk 4,1-2, stb...). Böjtölni bármivel lehet. A lényeg, hogy olyan szórakoztató, vagy kényelmet szolgáló dolgot válasszunk, amiről nem egyszerű lemondanunk. Lehet ez az autóval való munkábajárás, TV-nézés, zenehallgatás, vagy akár az alkoholos italok fogyasztása. Fel kell viszont készülnünk arra, hogy a pusztában, ahova kerülünk a lemondásainkkal, démonok járnak. Itt most nem a horrorfilmekben megismert szörnyekre kell gondolni, hanem azokra a csábításokra, amik elénk kerülnek: ma sokan lesznek a buszon; lehet, nem is lesz hely, megyek inkább kocsival, nehogy elkéssek vagy ma megy a kedvenc sorozatom, vagy csak a buszon hallgatok zenét,  stb... Mindig odatehetünk egy csak-ot, vagy egy de-t. Meg is indokolhatjuk logikusan; a Sátán nagyon logikus tud lenni. Ha engedünk a kísértésnek, akkor bizony Ő nyer.

A nagyböjti időszakban a blogon egy tükröt teszünk magunk elé. A hét főbűnön keresztül fogunk elmélkedni arról, hogy milyen kísértések érhetnek minket és milyen következményekkel járhat, ha nem vagyunk képesek ellenállni.

Johannesz 2010.02.21. 15:54

Szólj hozzá!

Címkék: ördög bűn sátán 40 kísértés böjt puszta bűnbánat nagyböjt ünnepeink

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr381778361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása