Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Az Úr felháborító kérése Ábrahámhoz

Gondolatok a Szentírás alapján

 Mindig nehezemre esett a következő történet megemésztése:
Sárának, Ábrahám feleségének nem lehetett gyereke, majd életük vége felé az Úr csodát tesz Sárával és öregségére egy fiúgyermekkel ajándékozza meg. Ő volt Izsák. Ráadásul Isten megígéri, hogy naggyá teszi a népet Izsákon keresztül (Ter 21,12). Aztán a következő fejezetben jön a csavar: 

"Vedd egyetlen fiadat, akit szeretsz, Izsákot, menj Morija földjére, s ott mutasd be égőáldozatul azon a hegyen, amelyet majd megnevezek neked." (Ter 22,2)

Persze, mi tudjuk azt, hogy ez csak egy próbatétel, hiszen az előző versben ezt megfogalmazza a szerző. No, de azért mégiscsak felháborító!

Sokféleképp elképzeltem már ezt a történetet. Gondoltam már Ábrahámra, mint egy hideg, szeretet nélkül élő szabályokat követő emberre, aki gépiesen feláldozza egyszülött fiát, mert az Úr ezt kérte. Valószínűbb azonban, hogy érző, szeretetteljes ember volt és fia elvesztésének gondolata mélyen megrendítette. Ábrahám azonban ennek ellenére is képes lett volna feláldozni Izsákot. Mint tudjuk, az Úr aztán megkönyörült rajtuk:

"Ne nyújtsd ki kezedet a fiú felé és ne árts neki. Most már tudom, hogy féled az Istent és egyetlen fiadat sem tagadtad meg tőlem." (Ter 22,12)

Happy end. Az Úr megtudta, hogy Ábrahám jobban szereti Őt, mint Izsákot (nem, mintha eddig nem tudta volna - mindent tud) és végül Izsák is megmaradt. Mindenki boldog, túlvagyunk a stresszen, nem kellett megölni senkit. Értelmetlen és felháborító hecc volt ez az Úrtól. Mi célja akkor mégis ennek a résznek?

Nézzük csak a következő párhuzamot:

Izsák

Jézus

Vedd egyetlen fiadat, akit szeretsz, Izsákot,... (Ter 22,2)

Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. (Mt 3,17)

Ábrahám tehát fogta az égőáldozathoz szükséges fát, s fia, Izsák vállára adta... (Ter 22,6)

Maga vitte keresztjét, még oda nem ért.. (Jn 19,17)

 

Ez a történet többről szól, mint Ábrahám hitének bizonyossága. Ez a történet nem más, mint Jézus áldozatának előképe. Ábrahámnak tulajdonképp azt mondja az Úr, "ha szeretsz engem, feláldozod értem a fiad". Ez egy felháborító, embertelen kérés. Jogos a felháborodás. Izsák történetében az Úr megkegyelmez a fiúgyermeknek. Jézus azonban nem csak majdnem halt meg értünk, hanem ténylegesen elszenvedte a halált. Isten végtelen szeretete ez felénk. Izsák története azért fontos számunkra, mert átélhetjük az áldozat misztériumát emberi oldalról: az ember áldozata Isten felé, az ember mélységes szeretete Isten felé.
Amikor naponta halljuk a híradóba a ocsmányabbnál ocsmányabb emberi tetteket, nem szabad belefulladnunk! Ez csak egy szelet az egészből. Emellett ott van ez a végtelen szeretetkapcsolat ember és Isten, Isten és ember, ezáltal ember és ember között is.

Johannesz 2010.08.08. 15:03

4 komment

Címkék: teremtés gondolatok kereszt áldozat ószövetség ábrahám izsák

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr1002207449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tücsi Soulleader · http://nembeszelhetek.wordpress.com/ 2010.10.09. 11:06:58

a hited erejéről csak ott tudsz tanubizonyságot tenni...ahol a leggyengébb vagy...

ez egy szép írás...:) ismerem Abraham hitének erejét

Szeretettel:
Tücsök

Julius Confessor 2010.10.17. 18:25:24

Ez az Ábrahám-Izsák történet annyira jellemző Istenre, szerintem.
Isten ad egy ígéretet, vagy valami mást, ami számodra sokat jelent, majd próbára tesz, jobban szereted-e Őt, mint az ajándékait. És neked meg kell hozni egy nehéz döntést, amit akkor nem értesz, de ahogy elmész "Morija hegyére" és meghozod a döntést, úgy jössz onnan vissza, hogy valami történt benned, és Isten később sokszorosan visszaadja azt, amit majdnem (vagy egészen) elvett.

Ez lenne a hitünk próbája?

Alick 2014.07.16. 20:22:43

Beteg, perverz, pogány történet...

Varga Zoltan 2021.04.07. 06:53:49

élemiszerben kérünk segitséget 3 an 70 ezer ft ból élünk abból 9000 ft gyogyszerköltség KÉREM SEGITSENEK VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 ) BETEGSÉGEKRÖL KÜLDÖM IGAZOLASOKAT)APIDRA INZULINRA LENNE SZÜKSÉGEM 8700 FT NEM TUDOM KIVALTANI vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 0000 0000 2576 6862 segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik37ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 41ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto 70 5189043
süti beállítások módosítása