Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Taizé találkozó Pécsett

Felhívás

Húsz év után ismét Pécsett rendezik a regionális Taizé találkozót. Az idei éveben október 23-25-én reményeink szerint több, mint 2000 fiatal keresztény gyűlik össze a baranyai megyeszékhelyen. Érkeznek zarándokok a környező országokból, sőt Németországból és Olaszországból is.

A találkozó részét képzi a Bizalom zarándokútjának, melyet Roger testvér (a Tezéi Közösség alapítója) indított el több,mint 30 évvel ezelőtt.

További tudnivalók a találkozó többnyelvű, folyamatosan frissülő honlapján: www.taize.fr/pecs

Johannesz 2009.10.06. 10:45

19 komment

Címkék: pécs felhívás taizé ökomenikus

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr711431019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zekaxzi 2009.10.07. 16:02:50

Ahogy olvastam, Ön katolikus és jól gondolom, hogy vannak információi Taizéről (hiszen ajánlja.) Lenne olyan kedves, hogy válaszolna a kérdésemre, miszerint: a Taizé ahhoz segíti a keresztényeket, hogy a katolikus Egyházba térjenek, vagy sem? Ha nem, miért nem? Én olyat hallottam, hogy a Taizé azt akarja, hogy mindenki a maga felekezetében maradjon. Ha a Taizé katolikus kezdeményezés, hogy kérhet, akarhat ilyet, hogy lehet ez a célja?

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.07. 16:11:25

@Reina Nicolasa:
Tegeződjünk szerintem :)

Taizé nem katolikus kezdeményezés. Taizé alapítója, Roger testvér református volt. De a teizéi közösség ökomenikus.

zekaxzi 2009.10.07. 16:13:59

Értem. Tegeződjünk, rendben, csak tudod én fiatal vagyok nagyon (16 éves) és ezért próbálok mindenkit magázni, hátha első nekifutásra egy nálam háromszor idősebb embert tegeznék le :) Ami meg ugye elég kellemetlen.

Ugyebár a katolikus ökumenének az volna a célja, hogy a más felekezetbe tartozókat visszatérítse Isten igaz Egyházához, a katolikus Egyházhoz. Úgy véled, hogy ezt Taizé elősegíti?

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.07. 16:25:36

@Reina Nicolasa:
Én úgy tudom, az ökumenizmust a protestánsok kezdeményezték. Nem gondolom, hogy a katolikus ökumenizmusnak az általad leírt dolgok lennének a céljai; ez alattomos lenne.
A lényeg, hogy mindannyian ugyanazt valljuk Krisztusról. Ugyanúgy az egy igaz Istent imádjuk. Most hogy átváltozik -e az ostya, vagy sem, azon már ne vesszünk össze.

zekaxzi 2009.10.07. 20:29:32

De igen. Az IGAZI katolikus ökumené arról szólna, hogy megvalósítjuk Krisztus akaratát: egy nyáj, egy akol, egy pásztor...

Átváltozik-e az ostya? Ez hitünk egyik alappillére. Korántsem mindegy.Szoktál áldozni? Ha igen, mit jelent Neked? Én, ha nem áldozok, lelki és furcsa, de fizikai éhséget érzek. Krisztusra, Krisztus valóságos testére..

Gyónás, Szűz Mária tisztelete, a Szentek tisztelete, és még ezer dolog, amit a protestantizmus kidobott a szemétbe. Ha mindezt kidobjuk, nem vallhatjuk ugyanazt Krisztusról. Nem solus Christus! Nem csak Ő a lényeg. Hanem pl. a számára legfontosabb ember, azt édesanyja.. aki "mellesleg" országunk égi királynője is:))

Ha megvizsgálod a reformátusok és evangélikusok "tanait", e két egyház és vallás történelmét, valamint saját vallásodét és egyházadét, akkor bizonyára mást gondolsz majd :)

Igen. Krisztus a fontos és az egység. De Krisztus Egyházában! Igen-e? :)

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.08. 09:20:20

Krisztus legfőbb parancsa a szeretet volt. Ha nem szeretem a másik embert, csak feltételesen (pl: úgy szeretnélek, ha katolikus lennél...), akkor nem teljesítem a legfőbb parancsot. Hogy az illető miben és hogyan hisz, az az Úr és az illető dolga. Természetesen nekem nyitottnak kell lennem az evangelizációra. De megtéríteni valakit csakis a Szentlélek képes. És ezt általában általunk teszi - ezért kell nyitottnak lenni.

zekaxzi 2009.10.08. 15:53:12

Rám általában azt mondják, hogy nem gyakorlom a keresztény szeretetet, amikor ateistákkal, más vallásúakkal, más felekezetűekkel beszélgetek, holott szerintem a másik lelkének megmentése a legnagyobb ajándék, amit szeretetből adhatunk.

Csak az a baj, hogy a mai ember a szeretet alatt azt érti, hogy "úgy szeretlek, ahogy vagy", nem pedig azt, hogy "megmutatom neked az Igazságot". Holott a másodikhoz kell igazán szeretet, igazán lelkierő.

A másikat szeretni kell, meg kell ismerni hitét, de mivel tudom, hogy az enyém az igaz, ezért fel kell hívni rá a másik figyelmét, hogy az nem úgy van. Tehát nyitottnak kell lenni - térítési célból. Ahogy mondtad!

Marine7 2009.10.08. 16:47:43

A kérdés hasonlít ahhoz, mint amikor egy szülőnek drogfüggő gyermeke van. Mit tegyen? "Szeretetből" hunyjon szemet, csak azért hogy ne kelljen vitáznia, ne kelljen elmondania az Igazságot a gyermeknek?

A protestánsok tévtanokat hisznek, imádkoznunk kell értük, szeretettel el kell magyarázni nekik, micsoda butaságokba vetik a reményüket(például a Sola scriptura elv, amit egy kis iskolás is meg tud cáfolni), és természetesen nagyon fontos a hiteles példa.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.09. 09:47:46

Az elmagyarázásnak tapasztalatom szerint nincs értelme. Az egyik ember ebben hisz, a másik abban. Észérvekkel nem lehet meggyőzni senkit semmiről. A Sola scriptura elvet meg szerintem nem kell feltétlenül így nézni, mint egy megcáfolandó dolgot. Az ostya átváltozását is ugyanígy meg lehetne cáfolni. A hiten van a hangsúly mindkét esetben.
A hitet pedig észérvekkel nem tudjuk befolyásolni (ha az illető tényleg hívő), arra csakis az Úr képes. Csakis a bennünk munkálkodó Szentlélek térítheti át más gyületkezetek híveit. NE AKARJUK észérvekkel rábeszélni a másikat; hagyjuk ezt a Szentlélekre és kérjük Tőle, hogy legyünk jó eszköze.

zekaxzi 2009.10.09. 16:19:20

Dehogynem tudjuk észérvekkel magyarázni. Ha nem tudnánk, felesleges lenne a térítés, és akár az apologéta atyák két évszázados munkája. A fent említettek a 3.-4. században írtak, és munkáik fő témája az volt, hogy a kereszténységet megvédjék az eretnek vagy épp pogány tanok ellen. A hit nem csak érzés, hanem tudás is. Teológiai, egyháztörténeti, stb. Persze kell hozzá az érzés is, de például én a hitemet főleg úgy élem meg, hogy rájövök dolgokra. Meghallgatok egy jó szentbeszédet, elolvasok egy katolikus írást (vele szemben mondjuk egy eretneket); gondolkodom, és az elmémmel is elsajátítom a bizonyos hittételt. Persze Mari néninek a faluban nem kell betéve tudni minden hittételt és az összes pápát, de a mai katolikus embernek úgy vélem, igazán ismernie kell hitét és Egyházának történelmét, hiszen rengeteg téves tanítás van, szinte csak azok jutnak el hozzánk. A mai világban már ezerféle útra el akarnak téríteni: new age útjára, protestantizmus útjára, ateizmus útjára, modernista, ultraliberális katolicizmus (bár ez paradoxon) útjára..

Nem elég érezni. Az érzések akár a sátántól is jöhetnek, vagy önmagunk által is gerjedhetnek.

Arszák 2009.10.11. 18:59:39

Szevasztok híveim!
Gondoltam, megérdemlitek, hogy életjelet adjak Magamról.
A továbbiakban is elvárom az odaadó hitet, no és persze az adakozást. Ebben az esetben lehet szó lelki üdvről meg ilyenekről.

Üdv,
Isten

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.11. 21:01:38

@Reina Nicolasa: Ebben igazad van, de meggyőzni észérvekkel általában senkit sem lehet. Aki református az nem lesz katolikus azért, mert ... jönnek az észérvek. A hitetlen meg nem lesz hívő. Ezek csakis az Úr kegyelméből fakadó dolgok.
Amiről Te írsz az az, hogy ha már hívő vagy, akkor hogyan erősítsd a hited, hogyan állj ellen a külvilág kísértéseinek, stb... Na, ehhez már jó a dogmatikára épülő észérv. De valakit, aki nem hisz meggyőzni, vagy arról meggyőzni valakit, hogy amiben Ő hisz (gondok itt a reformátusokra) az nem is egészen jó, mert pl. Sola scriptura elv úgy ahogy van hülyeség. Ő ugyanúgy állíthatja, hogy szerinte meg az hülyeség, hogy az ostya valóságosan Keisztus Szent Testévé változik. És tényleg észérvekkel belegondolva egy kis iskolás is belátja, hogy nem változhat át. Itt jön be a képbe a hit. És az Úr kegyelme, hogy hiszünk.

zekaxzi 2009.10.12. 16:09:51

@KeresztényBlog: A hit nem csak érzés! Sok ember vált már észérvek által vallásossá vagy rekatolizált. Bizony kell hozzá a Szentlélek kegyelme is, de sokszor ezek az észérvek által hatnak ránk. Nem jelenhet meg mindenkinek a Szent Szűz, hogy közölje vele, a katolikus vallás az igaz. De lehet, hogy egy barátja, vagy egy jó könyv olyan hatással lesz rá, hogy elindítja, vagy betetőzi a meggyőzés útját.. Én például a Müller Péter-féle new age-es reinkarnációs hablatyban hittem egy ideig. Bizonyos - énáltalam Istennek tulajdonított - élmények ÉS észérvek győztek meg róla, hogy nem az, hanem a katolikus vallás az igaz. Tehát én is mondhatni tapasztalatból beszélek :))

Aki meg hisz abban, hogy a Biblia igazat ír (így a reformátusok is), akkor a Bibliából levezetve meg lehet őket győzni az ostya átváltozásáról..

Arszák 2009.10.12. 20:16:29

@Reina Nicolasa:
"Sok ember vált már észérvek által vallásossá vagy rekatolizált."

Így van! Pl azok a főurak, akik így megtarthatták a birtokaikat.:)

Nézzétek csak, a valódi Isten az Én vagyok, de összeesküvést szőttek ellenem, és letaszítottak ide. Nem sokára visszafoglalom a székemet ettől a vén kóklertől. Ha most mellém álltok, akkor feltétel nélküli örök üdvösséget kaptok, és nem fogom elvárni az örökös talpnyalást, mint ő.

Kell ennél jobb ajánlat?

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.13. 11:21:08

@Arszák:
Van egy örömhírem a számodra: Senki sem vár el tőlünk semmilyen talpnyalást :)
Szóval ennél azért jobbat kell felajánlanod.
Kíváncsian várom, miben tudsz jobb lenni a tökéletesnél.

Arszák 2009.10.13. 22:17:57

Na nézd csak, találomra felütöttem sarlatán isten kollegám kedvenc könyvét, anélkül, hogy kifejezetten kerestem volna valamit is. A következőt találtam (csak erős idegzetűeknek, de hát mostanság ez a ti "istenetek"):

Mózes III. könyve 12. fejezet

1. Szóla ismét az Úr Mózesnek, mondván:
2. Szólj Izráel fiainak, mondván: Ha az asszony lebetegszik, és fiat szül, tisztátalan legyen hét napig; az ő havi betegségének ideje szerint legyen tisztátalan.
3. A nyolczadik napon pedig metéljék körül a fiú férfitestének bőrét.
4. Azután harminczhárom napig maradjon otthon a vértől való tisztulás miatt; semmi szent dolgot ne illessen, a szent helyre se menjen be, míg el nem telnek az ő tisztulásának napjai.
5. Ha pedig leányt szül, két hétig legyen tisztátalan, mint havi betegségekor, és hatvanhat napig maradjon otthon a vértől való tisztulása végett.
6. Mikor pedig letelnek az ő tisztulásának napjai, fiú miatt vagy leány miatt, hozzon egészen égőáldozatul esztendős bárányt, galambfiat vagy gerliczét bűnért való áldozatul, a gyülekezet sátorának nyílása elé a paphoz.
7. És áldozza meg azt az Úr előtt; és szerezzen néki engesztelést; így lesz tisztává az ő vérfolyása után. Ez a törvénye a fiút vagy leányt szülő asszonynak.
8. Ha pedig nincs elég módja bárányhoz, vigyen két gerliczét vagy két galambfiat, egyiket egészen égőáldozatul, a másikat bűnért való áldozatul, és szerezzen néki engesztelést a pap, és tiszta lesz.

Hát gyerekek, Én ezt a témakört és ezt az irányultságot egy idült alkesz hajléktalantól is ocsmánynak találnám, de annak valamilyen értelemben ugye ez mégiscsak a szintje.
Na de egy "istentől"... hááát, meglehetősen igénytelen, szegényes. Olyan újgazdag parvenünek tűnik ez az "istenség", akin látszik, hogy valaki arra érdemesebbnek (ez volnék Én) a kitúrásával jutott a székébe.
Nekem ilyen szövegeim nincsenek, sokkal előkelőbb és úribb vagyok ennél.
(Ha érdekel, lehet olvasni a www.arszak.blog.hu-t, de most itt nem a blogomnak, hanem Önmagamnak csinálok hírverést.)

Tehát előkelő, erős, nagyvonalú Istent kaphattok személyemben a fent idézett "lény" helyett.

zekaxzi 2009.10.14. 20:20:59

Megnézegettem a blogodat. Már az itteni nagyon szellemes kommentárjaid alapján sem tartottalak egészen komolyan vehetőnek, de ezek után: arszak.blog.hu/2008/12/22/jezus_krisztus_fogantatasanak_erdekes_korulmenyei már egyenesen kijelenthetem, hogy érdemtelen a "humorizálásoddal" foglalkozni.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.11.07. 17:35:15

@Arszák: Ez a rész csak arról szól, hogy hogyan éltek anno a zsidók.
Az Ószövetség előképe az Újszövetségnek. Segít megérteni. Az Ószövetség leírja azt a kort/helyzetet, amibe bele kell helyezni az Újszövetséget. Ennek a résznek csak ebből a szempontból van jelentősége.

Nagy Guszti · http://nagygusztav.hu 2017.05.04. 22:32:05

Hát, aki egy kicsit jobban megnézi Roger "testvér" életét, én nem tudom, milyen alapon nevezi őt reformátusnak. Ő katolizálni akart, de a pápa kérte, hogy maradjon református. És lehet, hogy papíron református maradt, de ez csak a külsőség. A taizéi mozgalom nem sok protestánst tud megszólítani, mivel a legtöbb protestáns számára ordít, hogy itt nem ökumenizmusról van szó, hanem katolikus propagandáról. Többé-kevésbé burkolt, de egyértelmű propagandáról.

Nekem, volt katolikusnak pont ő és a mozgalma volt az utolsó csepp, amikor azt kellett mondanom, hogy a katolikus egyházzal semmilyen közösséget nem tudok vállalni a jövőben.
süti beállítások módosítása