Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

A kereszt és a Keresztény szó kapcsolata

Gondolatok

Gondolatok

Sajnálatos módon a hívő keresztények közül is nagyon sok olyan akad, aki magát a keresztény szót a kereszthez, mint tárgyhoz köti. Erre egyszerű a magyarázat, hiszen a templomokba belépve elénktáruló keresztek, vagy akár - a keresztény mivoltot hirdető - nyakláncok végére aggatott feszületek valahogy ezt sugallják a számunkra.

 

Ha azonban mélyebben belegondolunk, fura egy vallás lenne a miénk, ha pontosan abból az eszközből eredne a név, melyen megkínozták és halálba sodorták a Megváltót.

Nézzük akkor, hogyan is keletkezett keresztény vallásunk elnevezése! Az egész dolog a Fölkent szóból ered, ugyanis a Fölkent héberül Mosiah (vagy Messiás) (משיח), aminek görög megfelelője: Chrisztosz (Χριστός). Ez egy főnév és ebből született a chrisztianosz (Χριστιανος), vagy Christianus kifejezés, ami annyit jelent, hogy "Krisztust követő", vagy "krisztusi". A középkorban magyarul ezt krisztiánnak, vagy krisztyánnak mondták. A XVII. században azonban a szó leegyszerüsödött és keresztyén lett belőle (a mai protestánsok egy része még mindig ezt a szót használja a keresztény helyett), majd tovább egyszerüsödve eljutottunk a keresztény szóhoz.

Tehát magának a keresztény szónak nincs sok köze a kereszthez. A keresztény szó azt jelenti, hogy Krisztust követő. Mindenki, aki kereszténynek vallja magát, azzal azt mondja, hogy Ő egy Krisztust követő ember.

Johannesz 2009.04.08. 13:59

9 komment

Címkék: gondolatok keresztény kereszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr851053827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.04.16. 10:34:39

Elfogadom amit írsz, de a keresztény és a kereszt szónak biztosra veszem hogy kapcsolódnia kell egymáshoz! A véletlenekben ritkán hiszek, ekkorában meg pláne nem.

A különböző nyelvek folyamatosan újulnak meg. Kerülnek bele új szavak és esnek ki onnan.
Nem lehet hogy a magyar nyelvbe a keresztény szó után került be a kereszt elnevezés?!

Nem vagyok nyelvész, csak kérdezem. :)

Szerintem az egyik biztos hogy a másik "következménye".

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.04.16. 10:40:16

Biztosra veszem én is, hogy valamilyen összefüggés van a kereszt és a keresztény szó között; nem teljesen véletlen, de eredendően nem a keresztből jött a keresztény szó, hanem a fölkent szóból. Csak erre szerettem volna rávilágítani.

christianos 2009.08.23. 16:04:14

A Szentírásban az Apostolok cselekedetei szerint a következő olvasható a görög területeken tevékenykedő Pál és Barnabás apostololról:„Egy álló esztendőn keresztül részt vettek az összejöveteleken, és nagy sereg ember embert oktattak, úgyhogy a tanítványokat először Antióchiában nevezték keresztényeknek.“(Apostolok cselekedetei 11:26).
Ebben a versben a bibliafordátók az eredeti Χρστίανούς szót a kifejezőbb Chrsztianosz = krisztusi (krisztuskövető, Krisztusból származó) helyett "kereszténynek", vagy "keresztyénnek" fordították.
A "keresztény" szó a szláv "kresztyan"-ból lett átvéve, ami viszont a görög "chrsztian" háziasiított változata. Vagyis az égvilágon semmi köze a kereszthez. Mint ahogy az előző vélemények is mutatják, a keresztény kifejezés sajnos sokakban a kereszt asszociációját váltja ki. Ezért is veszik természetesnek, hogy a kereszt a kereszténység jelképe. Csakhogy "krisztusi"-nak lenni vagy "keresztesnek", ugye nem mindegy, mivel az egyik a „a hitnek fejedelmére és bevégezőjére Jézusra Krisztusra“ utal, a másik pedig egy kegyetlen kivégző eszközre. Egyébként a kereszténység első három évszázadában egy krisztuskövetőnek egyenesen sértés lett volna a kereszt bárminemű ábrázolása, nem még hordása. Elég morbid, de ha Jézust néhány évszázaddal később végezték volna ki, akkor a követői kis akasztófát, vagy netán nyaktilót /gilotint/ hordanának a nyakukban, vagy tennék az "istentiszteleti" helyük oltárára, vagy templomtornyuk csúcsára?

Marine7 2009.10.08. 17:04:46

Krisztust nem ölhették volna meg se korábban, se később. Nem hiába említi a Szentírás "az idő teljességét".(Gal 4.4)

Tényleg érdekes, a kereszt és a kereszténység szavak összekapcsolódása a magyarban. Köszönöm, hogy felvázolta a valóságos szó eredetet.

Krétai Szent András szerint “ Minden drágaság közül tulajdonképpen legjobb és legdrágább a Kereszt, amelyen épült üdvösségünk épülete.” A liturgián keresztül "oktat" minket az Egyház. Nagyon szép a görögkatolikus zsolozsma szövege:

"Üdvözlégy Urunk Keresztje, / mellyel az emberiség feloldoztatott az átoktól; / mert te vagy az öröm jelvénye, / elűzvén tőlünk a te felmagasztalásodban a mi ellenségeinket; / a királyok hatalma, / az igazak erőssége, / a papok ékessége, / melynek jelzése által a gonosztól megszabadítasz, / az erő vesszeje, mellyel kormányoztatunk, / a béke fegyvere, / melyet félelemmel vesznek körül az angyalok, / Krisztus isteni dicsősége, / mely által ad a világnak gazdag kegyelmet." (Szent Kereszt Felmagasztalása)

Rojo 2010.08.30. 15:42:11

@christianos: Honnan veszed, hogy a kereszt említése vagy ábrázolása sértés lett volna az első századokban? Hogyan dicsekedhetett akkor Krisztus keresztjével Szent Pál?

Julius Confessor 2010.09.11. 23:21:41

@Rojo: A válasz a kérdésedre a www.apologia.hu címen olvasható, de lényegében azért, mert a rabszolgáknak és gonosztevőknek számító legsúlyosabb büntetés volt, és mert annyira sokkoló volt. Csak mikor Constantinus császár eltörölte, és kezdett halványodi a keresztre feszítés iszonyata, akkor terjedhetett igazán a 4. sz közepétől.

plumbeus 2011.03.26. 17:52:01

Igen, de honnan ered a a kereszt szó? Csak nem a kereszt(ény) vagy kereszténység rövidülése?

"Ha azonban mélyebben belegondolunk, fura egy vallás lenne a miénk, ha pontosan abból az eszközből eredne a név, melyen megkínozták és halálba sodorták a Megváltót."
Egyáltalán nem ha a történet átvitt értelmét nézzük, ami olyasmi, mint önfeláldozás, önmegtagadás, önzetlenség, feltámadás az "örök életre", ami nincs mindezek, azaz önmegtagadás nélkül. Vehetjük a nem ilyen értelmét is csak akkor nincs értelme a történetnek.

plumbeus 2011.03.26. 18:00:51

@Johannesz: Ja hogy már fentebb felmerült, hogy akkor a kereszt szó honnan van.

"Tehát magának a keresztény szónak nincs sok köze a kereszthez."
Hát elég baj az, hogy nincs sok köze hozzá két ezer éve ha úgy látjuk, bár nagyon is sok köze van hozzá ha pedig úgy látjuk.

És akkor még jut eszembe:

Mt 16,24 Ekkor monda Jézus az ő tanítványainak: Ha valaki jőni akar én utánam, tagadja meg magát és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.
Mk 8,34 A sokaságot pedig az ő tanítványaival együtt magához szólítván, monda nékik: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem.
Lk 9,23 Mondja vala pedig mindeneknek: Ha valaki én utánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét minden nap, és kövessen engem.

Az odáig rendben van, hogy Fölkent görögül, de miért is fölkent és az egésznek a lényege és értelme esetén ..nem vagy itt megértve na:)
süti beállítások módosítása