Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

A hal szimbólum

Gondolatok

A keresztény jelképek, vagy szimbólumok közül napjainkban ismét elterjedőben van a hal szimbólum. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy manapság már nem csak keresztény emberek hordanak kereszt alakú medálokat, hanem divattá vált az ezüst- vagy aranykereszt. A vallásukat fontosnak tartók viszont mindigis törekedtek arra, hogy mindenkivel tudassák vallásosságukat, hogy megmutassák ezzel, hogy milyen is a keresztény ember. Erre a cselekedetre egyébként Máté evangéliumában is felhívja a figyelmünket:

"Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!" (Mt 5,14-16)

A hal motívum lehetőséget nyújt arra, hogy a divatból keresztet viselőktől a keresztények megkülönböztethessék magukat. De nézzük csak, honnan is ered és mi ezen szimbólum jelentése...

A hal szimbólum igen összetetten, nagy mélységben kapcsolódik a keresztény mivolthoz. Egyrészt

"Amikor Jézus a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András - halászok lévén - épp hálót vetnek a vízbe. Jézus ezt mondta nekik: "Gyertek, kövessetek, és emberek halászává teszlek benneteket."" (Mk 1,16-17)

Tehát azzal, hogy emberek halászaivá tette Jézus az apostolokat, a megtért és megkeresztelt ember lett a hal motívuma.

Másfelől a hal motívum az ókeresztény korban egy titkos jelképe volt a keresztényeknek, ugyanis a hal görögül ikhthüsz és a szót mozaikszóként használva IKHTHÜSZ = Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó-t jelent.

Így jelképezi a hal magát Jézus Krisztust és a keresztényeket együtt. Ezáltal a hal motívum talán erősebb jelentéstartalommal is bír, mint a kereszt, hiszen míg a kereszt - mint a hit jelképe - a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi, a hal valamiféleképp az egész közösséget (mondhati az Egyházat), aki követi Krisztust.

Johannesz 2009.04.16. 12:27

3 komment

Címkék: gondolatok hal szimbólum

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr791068448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.04.16. 19:16:07

Jó hogy írtad ezt a bejegyzést.

Bevallom, eddig mikor halat láttam ábrázolni, nem jutottak eszembe a keresztények.
De ezután eszembe fog.

A bárányhoz mit szólsz? Húsvétkor a gyülekezetünk kölcsönbe kapott két bárányt. Nagyon aranyosak voltak. :)
Hétfőn meg a kutyámat sétáltattam, és az egyik kertesház udvarán is futott egy bárány!
Persze egy igazi bárány, drága mulatság lehet.

De azt hiszem egy életre megszerettem a bárányt, mint állatot. Isten bárányához hasonlóan.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.04.17. 09:40:26

A bárányok jófej állatok :)
Maga a motívum szóval mint jelkép Jézusra nézve az az áldozati bárányból ered. Erről mos nincs kedvem részletesebbet írnom, már túlvagyunk a Húsvéton :) Épp elég volt akkor belegondolni.

belulo 2010.01.20. 10:41:27

Kedves Yohhanan!

Azt írod: "IKHTHÜSZ = Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó-t jelent."
A görög szövegből véletlenül lemaradt a megváltót jelentő Szótér, ami az sz-t adja.
süti beállítások módosítása