Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Fösvénység - hét főbűn

Gondolatok az evangélium alapján

A fösvénység szóról igen gyakran asszociálunk a kapzsi szóra. A kettő között azonban van egy árnyalati külömbség. Míg a kapzsiség a földi javak megszerzésére irányuló tulzottan önző viselkedésmód, addig a fösvénység a megszerzett javakhoz való túlzott ragaszkodást jelenti.
Jézus azt mondja

"Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak" (Mt 6,19)
 

Mondhatjuk, hogy valóban, amit a földön összegyűjtünk, azok mind véges javak. Minden elvész. Ha nem is a rozsda emészti, vagy nem is a tolvajok lopják el, halálunk után nem vihetjük magunkkal. Igaznak hangzik és voltaképp igaz is. De akkor rossz lenne az, ha van valami tulajdonunk? Ahhoz, hogy ne essünk a fösvénység vétkébe, le kell mondanunk a sajátról?

Igen gyakran olyankor esünk bűnbe, ha vétünk az I. parancs ellen: Uradat Istenedet imádd és csak Neki szolgálj. Ha valamit az Úr fölé helyezünk, azzal már önmagában a bálványimádás vétkébe estünk. A fösvénység esetén ez a bálvány a sajátban való túlzott bizalmat jelenti. A felhalmozott vagyonunkat, házunkat, autónkat, stb... Ha viszont ezekre, mint az Úrtól kapott ajándékokra tekintünk, melyeket csak kölcsönbe kaptunk (jó esetben akár életünk végéig), a helyükre tehetjük a dolgokat és helyesen bánhatunk értékeinkkel.

A kapzsiság nem merül ki a tárgyi értékeknél. Kapzsiság az is, ha érzéketlenek vagyunk mások nyomorúságával kapcsolatban (mások elleni vétek), vagy amikor saját szükségleteinket (étel, téli fűtés, stb...) vonjuk meg magunktól a vagyon gyarapítása céljából (saját magunk elleni vétek).

Jézus azt mondja

"Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem moly, sem rozsda nem emészt, és ahol tolvajok nem törnek be és nem lopnak. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is." (Mt 6,20-21)

Vagyis szeressünk és gyakoroljuk az irgalmasságot. A gazdagság és a jólét az egyik legnagyobb kísértés. Jól ismerjük a teve a tű fokán hasonlatot (Mt 19,23-24). A gazdagnak hatalmas felelőssége van afelett, hogy mit kezd vagyonával. Ha a munkáltató visszatartja a béreket, vagy kizsákmányolja a dolgozókat, hogy minél több profitot szerezzen magának, akkor azzal igen erősen vét a fösvénység bűne ellen. Ebből a csábulásból pedig szinte lehetetlen egyedül kimászni.
Sose azt nézzük viszont, hogy más mennyire vétkes. Mi magunk is vétkesek vagyunk. A keresztény ember számára egyetlen mérce van, ez pedig maga Jézus Krisztus. Törekedjünk az irgalmasságra és imában kérjük az Úr segítségét:

Ima a fösvénység leküzdéséért

Johannesz 2010.03.07. 15:31

1 komment

Címkék: gondolatok evangélium ima kapzsiság fösvénység máté evangéliuma hét főbűn zsugoriság

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr831816321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Zoltan 2021.04.05. 14:16:40

élemiszerben kérünk segitséget 3 an 70 ezer ft ból élünk abból 9000 ft gyogyszerköltség KÉREM SEGITSENEK VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 ) BETEGSÉGEKRÖL KÜLDÖM IGAZOLASOKAT)APIDRA INZULINRA LENNE SZÜKSÉGEM 8700 FT NEM TUDOM KIVALTANI vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 0000 0000 2576 6862 segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik37ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 41ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto 70 5189043
süti beállítások módosítása