Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Jézus megmenti a bűnösöket

Gondolatok a napi Evangéliumról

A mai napi evangéliumi történet (Mk 2,13-17) bizonyára sokak számára ismert: Jézus találkozik egy Lévi nevű vámossal, akinek odaszól: "Kövess engem!". Erre Lévi felállt és követte, majd később Jézus a "bűnös" Lévi házában vendégeskedett a többi "bűnös" emberrel együtt.
A szentírási rész megértéséhez fontosnak tartom megemlíteni, hogy a vámszedők a Római Birodalom megbízottjai voltak. A zsidók megvetették és bűnösnek tartották őket. Ez az oka annak, hogy felháborodtak néhányan, amikor a sokak által tisztának és szentnek tartott Jézus elfogadta egy vámos meghívását. Úgy vélték, ezzel Jézus maga is besározódik.

A történet mondanivalója mindhárom szinoptikusnál megtalálható:

  • "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek és tanuljátok meg, mit tesz az 'Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot'. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket" (Mt 9,12-13)
  • "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek, nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket" (Mk 2,17)
  • "Nem az egészségesekne kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket a bűnbánatra" (Lk 5, 31-32)

Lévit később Máté néven említi a Szentírás. Mai tudásunk szerint Máté nem más, mint Máté evangélista. Ezért is különbözik ennyire az adott történet leírása. Nyilvánvalóan több érzelem van benne, hiszen ővele történt az eset. Boncolgassuk hát a mondanivalót az Ő leírása alapján!

A történet szereplői mind tisztában vannak a helyükkel az erkölcsi ranglétrán. A farizeusok tudják, hogy Ők Isten legigazabb követői, az írástudók, hogy Ők ismerik és hirdetik az Úr igéjét, a vámosok és a körülöttük élők pedig, azzal voltak tisztában, hogy ugyan nem élnek Istennek tetsző életet, de most jelen pillanatban jó dolguk van a Földön.
Nagyon ismerős szituáció... Most, nagyjából kétezer évvel a történet után kísértetiesen hasonló dolgoknak lehetünk tanúi. Sokan ma is tisztának és igaznak gondolják magukat, ahogy az evangéliumokban a farizeusok és írástudók. Jól tudjuk, hogy mindaz, amit tudni véltek magukról, valójában nem volt igaz. Nem célom most ezt a párhuzamot továbbvinni.
Amit sokkal fontosabbnak tartok, az a történet másik része, hogy Jézus vendégségbe megy egy vámszedőhöz, akit abban a korban emberi szempontból nem tartottak többre egy prostituáltnál. Jézus ebből a beskatulyázott, lelkileg teljesen kilátástalan helyzetből húzza ki Mátét. Az Isten Fia nem elítélni és megítélni jött, hanem megmenteni minket. Csodálatosak Máté Evangéliumában Ózeás próféta szavai: "Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot" (Óz 6,6). Igazán kifejező. Képzeljük el Mátét, aki valamilyen módon vámos lett, majd egyre jobban rátelepedett az az érzés, hogy a földi javak és az az élet, amit él nem kielégítő. Érezte, hogy bűnös és a bűnei örvényként húzzák le a mélybe. Valami olyasmi lehetett számára a Krisztussal való találkozás, mint amikor egy kisgyerek nagyon rosszat csinál és utána megérkezik az apuka. Legszivesebben a föld alá bújna. Nagy büntetés várható. Lévi úgy érezhette, hogy leghelyesebb lenne, ha Jézus eltiporná, de Jézus irgalmasságot akar és azt mondja Máténak: "Kövess engem!"

Jézus azért jött közénk, hogy megmentsen minket, hogy megbocsásson nekünk. És ahogy ez Lévi történetéből is kiderül, nem a bűneink, a társadalmi helyzetünk, a szokásaink, a baráti társaságunk, vagy egyéb befolyásoltságaink döntenek arról, hogy Jézus mennyire szeret minket, vagy mennyire tart minket méltónak ahhoz, hogy szóbaálljon velünk. Az Isten Fia megbocsátja a bűneinket. Jézus minden emberhez odalép és azt mondja: "Kövess engem!". És ha követjük, alapjaiban változik meg az életünk, mert bűneink bocsánata csak az első lépés. Ő velünk van minden nap, amíg világ a világ:

"Jézus odament és azt mondta nekik: "Nekem adatott minden hatalom a mennyben és a földön. Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme én veletek vagyok minden nap a világ végéig!" (Mt 28, 18-20)

Johannesz 2010.01.16. 22:20

1 komment

Címkék: jézus máté megbocsátás meghívás lévi napi evangélium

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr11678126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cornflower 2010.01.23. 22:02:01

"Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot" (Óz 6,6)
Szeretem ezt a szentírási szakaszt.
Jézus is idézi ezeket az ószövetségi szavakat. Nem véletlenül kért irgalmasságot. Az irgalmasság hétköznapi cselekedeteinkben nyilvánulhat meg leginkább: adok egy pohár vizet a másiknak, nem csapom be előtte az ajtót, nem szólok vissza gorombán, ha megbántanak,stb. Ezekben a kis dolgokban sokszor nehezebb hűnek maradni, mint az áldozatokban, mert azt általában könnyen hozunk, minthogy hétköznapjaink kis mozdulataiban, szavaiban, gondolataiban mindig a szeretetet tükrözzük.
Talán ezért is kérhette Lévitől Jézus, hogy "Kövess engem!", mert nehéz kilépni a kisebb-nagyobb vétések körforgásából, ami Máté életében a földi javak megszokásából is fakadhatott.
Lehet, hogy valakinek ezek a dolgok első ránézésre áldozatnak tűnnek, ha a szeretetteljes figyelem motiválja őket, már nem lesznek azok. Ez pedig elhatározás, döntés kérdése: "Kövess engem".
süti beállítások módosítása