Csatlakozz Te is a facebookon!

Legfrissebb kommentek

Analytics mér

Hamis, vagy torz istenképek

Gondolatok

 

A vallástól elforduló emberek nagy része (elfogult hangulatban azt mondanám, hogy egésze) azt hiszi, hogy tisztában van vele, hogy mi is az, amiben nem hisz, milyen is az a közösség, amihez esze ágában sincs tartozni. Még mi, keresztények is sokszor tévúton járunk abban a kérdéskörben, hogy miben is hiszünk pontosan, kis is az Isten, mit vár el tőlünk, stb...

Az alábbiakban felsorolok néhány tipikus torz istenképet.

 Torz istenképek:

  • Az uralkodó: Az Úr elvárja, hogy minden idődben csakis Őt szolgáld, a földi dolgok teljesen értéktelenek a szemében és ezért a Te szemedben is értéktelennek kell lenniük. Naponta több órát csakis az Ő dicsőítésével kell tölteni.
  • A Coca-Cola autómata: Ha valamit nagyon szeretnél, nincs más dolgod, mint elmondj néhány imát és teljesülni fog. Ha nem teljesül, biztosan rosszul imádkoztál, próbálkozz újra!
  • A számonkérő: A tíz parancsolatot mindig minden körülmények között be kell tartani. Ez legyen előtted mindig!
  • A büntető: Ha beteg vagy, vagy valami rossz dolog történt veled, vagy vallaki, hozzád közelállóval, biztosan azért van, mert nem imádkoztál eleget, vagy bűnt követtél el.
  • A megkülönböztető: Ha jó vagy, Isten szeret Téged. Ha rossz, hát legyél jó és Isten szeretni fog.

Ez csak néhány a torz istenképek közül. De mitől is lesznek ezek mind torzak?

Torz istenképek problematikája:

  • Az uralkodó: Sosem gondolj úgy az Úrra, mint egy önimádó, önfényező senkire.
  • A Coca-cola automata: A berendezés neve, amibe bedobunk valamit és cserébe a kiválasztott dolgot megkapjuk, üdítő-automata.
  • A számonkérő: Ha úgy érzed, hogy a parancsolatok leláncolnak, legfontosabb feladatod belátni, hogy valójában ezek az útmutatások vezetnek a szabadsághoz.
  • A bütető: Ne képzeld, hogy Te vagy a világ közepe!
  • A megkülönböztető: Isten szemében minden ember egyenlő, mindenkit egyformán szeret.

 

Johannesz 2009.04.09. 19:03

12 komment

Címkék: gondolatok istenkép

A bejegyzés trackback címe:

https://kereszteny.blog.hu/api/trackback/id/tr561056384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táptalaj 2009.04.13. 01:19:01

hello, értelmesen írsz, ez a szerencséd, egy kérdéssel fordulnék hozzád: mi a f@szért kell nektek kiállni a moszkva tér közepére hogy 5.1 dolby digitalba dübörögtessétek hogy pokolra kerülsz szarházi? a festéses produkciókat már nem is említem...na meg a szórólapok, valami tűzkereszt vagy mi, a hölgy még azt is mondta hogy személyesen(!) találkozhatok jézussal ha elmegyek a találkozójukra, ez POFÁTLANSÁG nem téged szidlak, téged csak kérdezlek (ha te nem vagy hittérítő!) mert ahogy látom te az értelmesebbik részéből vagy (a kisebbségből)

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.04.13. 11:02:40

@Táptalaj:
Kedves Táptalaj!
Kevés alkalommal járok Budapesten, de úgy gondolom, hogy amiről Te írsz, az nem a Katolikus Egyház "akciója". Ha valamilyen istenhívő felekezet úgy gondolja, hogy ez a jó út, attól még ne kategorizáld ilyennek az összeset! Egyébként hasonló "megmozdulást" én általában a Jehova Tanúitól szoktam tapasztalni, ami nem tartozik a keresztény vallások (katolikus, református, stb...) közé.
Természetesen a mi vallásunkban is létező dolog az Evangélium hirdetése, de sem én, sem a körülöttem élő keresztények nem gondolják úgy, hogy ezt az általad említett módon kellene csinálni. Én személy szerint abban hiszek, hogy a saját életem példamutatásával tudom elérni az evangelizációt.

Nagy Tibi (törölt) 2009.05.11. 18:05:34

Nem is tudom, hogy mit mondjak erre.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy tényleg beszélgettél már ateistával?
Mert nekünk nincs Isten képünk, mivel nagyivalószínűséggel tudjuk, hogy nem létezik.
Én egyébként Istentől egy ateista blog révén fordultam el, előtte református voltam.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.05.13. 14:19:14

@Nagy Tibi: Rengeteg ateistával beszéltem már :) Az istenképeket nem szoktam emlegetni ateistáknak (bár szerintem nagyon-nagyon kevés ember van, aki valóban ateista). Ezt a néhány istenképet főképp a "rossz úton" járóknak írtam.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.05.14. 18:58:32

"Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel."

"9. Erőt vészen a te kezed szorongatóidon, és minden ellenségeid kivágattatnak.
10. És lészen azon a napon, azt mondja az Úr, kivágom lovaidat közüled, és elvesztem hadi-szekereidet.
11. És kivágom földednek városait, és ledöntöm minden erősségeidet.
12. És kivágom kezedből a bűvszereket, és szemfényvesztőid nem lesznek néked.
13. És kivágom faragott képeidet és bálványaidat közüled, és nem imádod többé kezeidnek csinálmányait.
14. És kiszaggatom a te berkeidet közüled és elpusztítom a te városaidat.
15. És haraggal és hévvel állok bosszút a pogányokon, a kik nem engedelmeskedtek.
"

Roquentin 2009.05.15. 09:13:07

Nem egészen értem ezt a posztot.

Azt írod, ne gondoljak úgy istenre, mint aki elvárja, hogy minden időben őt szolgáld. De hát akkor hogyan értelmezendő az első parancsolat: "Uradat Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"

Nem kérné számon tetteidet az Úr, amikor tanításának lényege az, hogy azért éljünk Istennek tetsző életet, mert megítéltetnek halálunk után?

Nem különböztetné meg az embereket? De hát akkor hogyan gondoljam el a végítélet napját, amikor az Úr elválasztja az igazakat a megátalkodottaktól?

Szóval, tényleg nem egészen értem, mit szerettél volna elmondani.

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.05.15. 10:38:41

@Roquentin: Hogy hogy értelmezhető az első parancs?
A posztban valóban pontatlan voltam egy kicsit... A lényeg, hogy az Úr nem várja el Tőled, hogy folyton imádkozz és azt sem, hogy ne legyél boldog a földi dolgoktól, mint amilyen pl. a barátság, szerelem, egy jó könyv, vagy akár egy pohár finom vörösbor. Arra szerettem volna itt felhívni a figyelmet, hogy nem biztos, hogy minden, amiről azt gondoljuk, hogy vacak és értéktelen az Úr számára, az valóban az is. Az Úr szeret minket, ahogy mondjuk az anya a gyermekét. Az anyukád biztos vett neked játékokat. Látta, hogy boldog vagy ha játszol velük, de közben tudta, hogy szereted...

Az Úr szeretetéről:
Az Úr szeretete tökéletes (gondolom, ezt elfogathatjuk axiómaként). Szóval az Úr nem tud kicsit szeretni, meg nagyon szeretni, hanem tökéletesen. Aztán nézzük mondjuk Mt 5,46-48-at: (Jézus mondja)
"# Ha azokat szeretitek csak, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? És ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi többet tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Ti olyan tökéletesek legyetek tehát, mint mennyei Atyátok. "
Vagyis az Úr mindenkit szeret. Mindenkit tökéletesen szeret.

Az igazakról és a megátalkodottakról: Nézzük a Jn 14,6-ot: "Jézus így szólt: "Én vagyok az út, az igazság és élet. Senki sem jut az Atyához, csak énáltalam." Nem léteznek igazak. Vannak esetleg olyan emberek, akik jobban betartják a törvényeket, de nincs igaz ember, csakis az Úr kegyelméből juthatunk a Mennybe.

zekaxzi 2009.10.07. 15:56:39

Ebben az írásban vannak igazságok és számomra negatív dolgok is (bár lehet, félreértettem a blog szerzőjét). Ezért szeretnék kérdezni:

A megkülönböztető: Isten szemében minden ember egyenlő, mindenkit egyformán szeret.

Mit értesz egyenlőség alatt?

Az uralkodó: Az Úr elvárja, hogy minden idődben csakis Őt szolgáld, a földi dolgok teljesen értéktelenek a szemében és ezért a Te szemedben is értéktelennek kell lenniük. Naponta több órát csakis az Ő dicsőítésével kell tölteni.

Akkor például a szerzetesek, apácák, akik több órát imádkoznak, butaságot csinálnak?

Johannesz · http://kereszteny.blog.hu 2009.10.07. 16:07:13

@Reina Nicolasa:
Isten minden embert egyformán szeret. Isten AKARTA az embert; minden egyes embert. És mindegyiket tökéletesen szereti.

A több órás imádkozások abszolút nem értéktelen dolgok. Sőt! De ezt nem várja el az emberektől. Legalábbis nem minden embertől. Az emberek különböző módon kapnak meghívást az evangéliumi tanácsok követésére. Még az azonos hivatásban szolgáló emberek is különböző módon kapnak meghívást akár az imára, akár a szolgálatra. Aki többet kapott, attól többet is vár el az Úr. De attól még, hogy valaki többet kapott, nem szereti jobban Őt az Úr, mint aki kevesebbet kapott és nem azért kap valaki kevesebbet, mert az Úr kevésbé szereti. Miért teremtene olyan embert az Úr, akit kevésbé szeret a többi embernél?

zekaxzi 2009.10.07. 16:09:41

@KeresztényBlog: Köszönöm a választ. A szeretetet nem is kérdőjeleztem meg, csak az egyenlőséggel voltak problémáim. Mert manapság ez egészen más jelent a különböző emberek szájából. Pl. a homoszexuálisok követelik a homoszexualítás egyenlőségét a heteroszexualitással, holott a homoszexualítás bűn.

Azonban Isten őket is szereti, de magát amit tesznek, azt elveti.

Tehát a szeretet rendben van, de az egyenlőség nem. Legalábbis ahogy én értelmezem az "egyenlőség" szót.

valerianna 2015.05.10. 11:41:27

@Táptalaj: Ezek nem a keresztények, sem nem katolikusok...akik kiállnak. Hiszen mi kétezer éve hirdetjük, és templomaink várják az Istenkeresőket.
süti beállítások módosítása